بوردهای آموزشی و سایر

بورد آموزشی منابع تغذیه سوئیچینگ

مهندس سعید جباری
نوشته شده توسط مهندس سعید جباری

در اوایل شروع کار در شرکت لیوایجاد درخشان ، برای تست و بررسی و مطالعه بر روی منابع تغذیه سوئیچینگ نیاز به یک بورد آموزشی داشتم تا بتوانم تستهای خود را بر روی آن انجام دهم. برای این منظور یک بورد که شامل ۴ عدد منبع تغذیه سوئیچینگ با کنترلر UC3845 بود را طراحی کردم. این منابع تغذیه در ۴ توان ۷۰ ، ۴۰، ۲۸ و ۱۶ وات طراحی شده بودند که از بورد منبع تغذیه ۱۶ وات برای توانهای ۱۲ و ۸ وات نیز استفاده کردیم. توپولوژی مورد استفاده در این منابع فلایبک بود و دلیل استفاده از این توپولوژی این بود که چون حداکثر توان مورد نیازی که ما برای محصولاتمان استفاده میکردیم ۱۰۰ وات بود و این توپولوژی نیازهای ما را برطرف میکرد. بعد مطالعاتی که بر روی درایورهای LED صورت گرفت متوجه این نکته شدم که طول عمر درایور و توان ظاهری درایور اهمیت زیادی در درایورهای LED دارد. از این ناچار به تعویض آیسی کنترلر شدیم و از UC3845 به L6562D عزیمت کردیم. این آیسی یک کنترلر PFC است که در اکثر مدارات در بلوک ورودی در توپولوژی بوست مورد استفاده قرار میگیرد ولی ما برای کاهش هزینه تمام شده درایور از این آیسی در توپولوژی فلایبک استفاده کردیم. با بهره گیری از این آیسی با حذف توان موهومی، توان ظاهری کاهش یافته و این کار باعث افزایش ضریب اصلاح توان میشود، از طرفی چون خازن بالک ورودی در این ساختار حذف میشود و جای خود را به یک خازن پلی استر با ظرفیت پایین میدهد تلفات در خازن ورودی کاهش یافته و این کاهش تلفات افزایش طول عمر درایور را به همراه دارد. البته ناگفته نماند که با این کار ظرفیت خازنهای خروجی افزایش میابد ولی چون هرچقدر ظرفیت خازن افزایش یابد مقاومت داخلی آن کم میشود از این رو تلفات در خازنهای خروجی جزیی خواهد بود ولی برای تضمین طول عمر درایور باید از خازنهای با کیفیت در کل درایور استفاده کنیم.

بورد آموزشی منابع تغذیه سوئیچینگ

بورد آموزشی منابع تغذیه سوئیچینگ

All_in_One_2

بورد آموزشی منابع تغذیه سوئیچینگ

All_in_One_3

بورد آموزشی منابع تغذیه سوئیچینگ

All_in_One_4

بورد آموزشی منابع تغذیه سوئیچینگ

درباره نویسنده

مهندس سعید جباری

مهندس سعید جباری

یه زمانی وقتی به بوردهای الکترونیکی نگاه میکردم با خودم میگفت که آیا میشه یه روزی منم یه همچین چیزایی رو بسازم! عاشق این بودم که پسر عموهام و پسرعمه هام کیس ویدیوهای قدیمی رو برای پاک کردن هد ویدیو باز کنن و من یه نگاهی بهشون بکنم!!! الان تو این مرحله از زندگیم با خودم میگم ای کاش اون موقع یه چیزه بیشتری از خدا میخواستم! این همه گفتم تا به اینجا برسم که باور کردن خود و ایمان داشتن به توانایی هامون در کنار توکل بر خدا همونی خواهد شد که تو بچگی، نوجوانی و جوانی بهش فکر کردیم و آرزوشو داشتیم، پس بیایید از امروز بزرگ فکر کنیم!

۵ نظر

  • سلام وقت بخیر قای مهندس
    می خواستم بدونم این بوردو چه جور می تونم تهیه کنم

    • با سلام و وقت بخیر
      دوست عزیز این بورد جز یکی از اولین کارهای بنده به حساب میاد و زمانی که تازه کارم رو شروع کرده بودم توسط این بورد عیب و ایرادتم رو برطرف کردم ولی از این نظر که بشه این مدار رو به عنوان بورد آموزشی کامل ارایه داد باید عرض کنم که متاسفانه نواقصی داره و باید اونا رو برطرف کرد و در حال حاضر بدلیل مشغله کاری وقت کافی برای برطرف کردن نواقص این بورد رو ندارم.

  • سلام جناب مهندس جباری
    بنده هر از گاهی به سایت بسیار زیبای شما با برد ها و پروژه های زیباتر سر می زنم و لذت می برم. اما تا الان موفق به خرید قطعات برای پروژه خودم نشده ام. هر چند که انجام این پروژه که قبلا نیز با شما در مورد آن صحبت کرده و زحمت های زیادی به شما داده ام فقط برای اقناع چند نیاز درونی می باشد. در مورد برد آموزشی که برای منابع تغذیه درست کرده اید سوالی داشتم! آیا این برد برای شروع کار خوب است که تهیه نمایم؟ قیمت برد را می فرمائید؟ امکان ارسال این برد به شهر زنجان وجود دارد؟
    خیلی ممنون از اینکه جواب می دهید…

    • با سلام خدمت جناب مهندس سلیمی
      آقای مهندس ، حقیقت اینکه این بورد آموزشی رو سال 90 طراحی کرده بودم و همونطوری که تو متن هم اشاره کردم صرفا برای برطرف کردن بعضی از مشکلات محاسباتی و ابهاماتی بود که نمیتونستم به صورت تئوری درک کنم و با این بورد بصورت عملی لمس کردم و مشکلاتم حل شد. حالا که ما تو سال 95 هستیم وقتی این بورد رو از لحاظ طراحی ، محاسبات، پایداری و حتی شکل ظاهری بررسی میکنم میبینم که خیلی تغییرات باید رو این مدار داد تا یه بورد بهینه ی بشه. من خودم با این بورد میتونم کار کنم ولی اگه بخوام برای مباحث آموزشی بهینه کنم باید چند روز و یا ماه جهت نوشتن دستور کار این بورد صرف کنم که متاسفانه فعلا وقت کافی برای اینکار ندارم. آقای مهندس سلیمی، همونطوری که به چند تن از دوستان قول دادم ولی هنوز متاسفانه نتونستم به قولم عمل کنم!!! به شما هم قول میدم که یه آموزش جامع برای تک تک توپولوژیها مخصوصا فلایبک آماده کنم تا بتونید تو پروژه هاتون ازش استفاده کنید، فقط بدلیل مشغله کاری نمیرسم که فایل آموزشی رو آماده کنم.

      • سلام جناب مهندس
        ما پیگیر آموزشهای شما هستیم، ممنون از اینکه اطلاعاتتون رو با وجود زحمت های زیادی که میکشید در اختیار بقیه میذارید
        انشاالله روز بروز شاهد موفقیت های شما باشیم